Schuldig of niet schuldig

Voor de eindopdracht van maatschappijleer gaan de leerlingen van vier havo en vwo deze weken naar een zitting in de rechtbank van Amsterdam.
De theorie over de rechtsstaat wordt daar beleefd in de praktijk. Nadat ze arriveren met de bus, moeten de mobieltjes uit en ondergaan ze samen met de advocaten en verdachten een beveiligingscheck.
In samenwerking met Promedos worden de leerlingen ontvangen door een rechter en wordt er een korte toelichting gegeven over de gang van zaken in de rechtbank en de rechtszaak die de leerlingen gaan bijwonen.
In stilte vlak achter de verdachte, zien de leerlingen de Officier van Justitie, de rechter en de advocaat in actie en maken daarvan een verslag. Na afloop wordt de zaak met de rechter besproken en worden aanvullende vragen gesteld over andere spannende zaken die de rechter ter zitting heeft gehad. Tot nu toe hebben we een beschuldiging van brandstichting / bedreiging en medeplichtigheid aan een straatroof bijgewoond. We zijn benieuwd welke zaken voor de andere klassen nog op ons liggen te wachten!