Lichtkunstwerken IJBC leerlingen te zien op Amsterdam Light Festival

In het kader van 10 jaar Amsterdam Light Festival (ALF) hebben leerlingen van het IJburg College de unieke kans gekregen om een lichtontwerp in de vorm van een slinger te maken om dit jubileum te vieren. Het kunstwerk is tijdens het ALF te bewonderen bij Nationale Opera & Ballet.

De leerlingen ontwikkelen concepten en ontwerpen in samenwerking met lichtkunstenaar en uitvinder Eibert Draisma. Eibert heeft zelf meerdere lichtontwerpen getoond tijdens de verschillende edities van het Amsterdam Light Festival.

De samenwerking is een heel bewuste keuze. Het IJburg College (IJBC) vindt namelijk dat een kunstles moet aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en op de belevingswereld van leerlingen. Daarom biedt de school het vak ArtScience aan. Onderwijs op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. De lichtontwerpen zijn een typisch voorbeeld van een ArtScience project. Leerlingen programmeren licht, maken een werkende stroomkring en samen met het lichtontwerp vormt dit de slinger.

Op het IJburg College doen leerlingen van alle niveaus mee met deze opdracht en worden uitgedaagd om te experimenteren, onderzoekend te leren en probleemoplossend te denken. Eigenschappen die ook nodig zijn op de huidige arbeidsmarkt, de kwaliteit om te denken buiten je eigen disciplines en gezette kaders.

Op de ALF route zijn ook lichtontwerpen van leerlingen van vier Technasia te zien. Alle leerlingen zijn uitgenodigd om samen met ouders hun eigen werk te bezichtigen tijdens een rondvaart, maar dat kan helaas niet doorgaan door de coronamaatregelen.

Hieronder een kaartje met de plek en het adres waar de slingers hangen. De slingers staan aan van 17:00 tot 22:00 uur. Ze zijn te bewonderen t/m 23 januari 2022.

Kijk voor meer informatie over ALF op: www.amsterdamlightfestival.com/nl