Kunst en cultuur leert je op een creatieve manier het leven te verbeelden en vorm te geven. Je leert reflecteren en ontwikkelt daardoor een sterkere identiteit. Je vormt een eigen mening. Een mening die verder en dieper gaat dan alleen maar iets ‘mooi’ of ‘lelijk’ vinden. Je ziet meer en leert anders kijken. Kunst en cultuur leert je hoe je kunt communiceren met beelden en hoe je de beelden om je heen beter kunt lezen en begrijpen.

 

Het IJburg College vindt het belangrijk dat leerlingen de wereld leren begrijpen en zij hun blik verbreden. Tevens hecht het IJburg College waarde aan het feit dat leerlingen zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen. Kunsteducatie bevordert niet alleen het inzicht in Kunst en Cultuur, maar ook in maatschappelijke ontwikkelingen en zelfkennis. Door een combinatie van kunstgeschiedenis- en expressie lessen, leren de leerlingen zich cultureel en creatief te ontwikkelen. De reflectiemomenten leert ze om kritisch te kijken, een mening te vormen en deze mening te kunnen onderbouwen. Creativiteit is een van de 21st century skills. Deze 21st century skills zijn vaardigheden die hen optimaal voorbereid op de samenleving in de 21ste eeuw.

 

 

 

 
Onderbouw

In de eerste twee jaar van de onderbouw krijgen de leerlingen het vak KC (Kunst en Cultuur). De inhoud van de lessen sluiten aan bij de thema’s van de onderbouw en leggen de basis voor het vak. Er wordt een combinatie van theorie- en praktijkonderdelen aangeboden, waar de nadruk in de onderbouw vooral op de praktijk ligt. In de lessen leggen zij de basis voor het vervolg van hun studie. Alle leerlingen maken zoveel mogelijk kennis met uiteenlopende materialen en technieken. Hierbij gaat het om de beeldende technieken en materialen. De podiumkunsten (muziek, dans, drama en theater) wordt veelal projectmatig en via workshops aangeboden

 

Kunst en Cultuur

Bovenbouw Vmbo

Vanaf leerjaar 3 krijgen alle leerlingen van het Vmbo het vak KV1 (=Kunstvakken 1). Leerlingen met het Cultuurprofiel hebben naast KV1 ook het examenvak Beeldend Algemeen.

Op het IJburg College is gekozen voor de discipline BAV (=Beeldend Audiovisueel). Denk hierbij aan fotografie en film.

 

           Kunst en Cultuur

Bovenbouw Havo/Vwo

Voor Havo/Vwo blijft het in leerjaar 3 het vak KC maar ligt de nadruk op kunstbeschouwing en persoonlijke beeldende ontwikkeling. Tevens is er een introductie op het vak Drama. Leerlingen met het maatschappijprofiel kunnen na leerjaar 3 kiezen om examen te gaan doen in Drama of Beeldende kunst.

Zowel in het vmbo als havo/vwo wordt er vanuit verschillende kunstdisciplines (beeldende kunst, foto/film, architectuur, dans/drama en muziek) gewerkt. Culturele uitstapjes horen hier ook bij.

 

Vanaf leerjaar 4 (havo/vwo) wordt KC vervangen door het vak CKV(In het Vmbo blijft het KV1 Kunstvakken 1).

CKV is een vak dat alle leerlingen volgen tot het einde van hun schoolperiode. De kern van dit vak is beleven, ervaren en reflecteren.

 

Vanaf leerjaar 4 hebben de Havo/Vwo leerlingen met het maatschappijprofiel het vak Kunst Algemeen (kunstgeschiedenis) en Kunst Beeldend (praktijk) of Drama (praktijk). Het vak Kunst is een eindexamenvak voor alle leerlingen binnen het maatschappijprofiel.
 
 

Kunst en Cultuur

 

 

 

 

 

 

 Kunst en Cultuur     Kunst en Cultuur

Excursies

Naast de reguliere lessen organiseert het IJburg College culturele excursies en workshops. Jaarlijks nemen wij de volgende culturele instellingen op in onze cultuur-planning:

- Rijksmuseum

- Stedelijk museum

- Eye Film

- Grafische werkcentrum Amsterdam

- FOAM

- Muziekgebouw aan ‘t IJ

- Stadsschouwburg

- De Krakeling

- Theatervoorstellingen in – en buiten school.

- Workshops (dans, theater, muziek, fashion)

- Jambo Afrika (djembe en body percussie)

 

Kunst en Cultuur