Op het IJburg College bereiden we onszelf niet alleen voor op het examen, maar zijn we vooral ook veel bezig met onze toekomst na dat examen. Wat worden mijn volgende stappen? Wat zijn mijn kwaliteiten en waar komen die kwaliteiten het mooist tot hun recht? Wat zijn mijn idealen en dromen en hoe ga ik die waarmaken? We stellen ons ten doel dat je het IJburg College verlaat met een plan.
 
Naast de vastgestelde stof en de reguliere vakken hebben we op het IJburg College Themaleren en Projecttijd. Stof van verschillende vakken komt daar samen en tot leven, je wordt voor bestaande problemen en opdrachten gesteld. We halen de buitenwereld in de school, en treden zelf ook naar buiten. We leren in de werkelijkheid in plaats van afgezonderd van het echte leven, en leren daarmee ook veel over onszelf. 
Daarnaast werken we met Qompas; een online methode die hetgeen we leren over onszelf bijeenbrengt en inzichtelijk maakt. We komen tot een loopbaanprofiel die ons helpt bij de profiel en uiteindelijke studiekeuze. Een coach begeleidt leerlingen in dit proces, betrekt ouders en geeft feedback.