Onze beste geschiedenisleraar vertelt:

 

Stijn de Wit is onlangs genomineerd door het Rijksmuseum tot ‘beste geschiedenisleraar van het jaar’.

Zijn leerlingen hebben hem opgegeven! Wie is Stijn de Wit? Wat drijft hem en wat maakt hem tot de beste geschiedenisleraar?


 

Jouw leerlingen hebben jou opgegeven, waarom denk je?

"Dat vind ik lastig te zeggen, maar volgens mij heeft het met verschillende dingen te maken. Allereerst hebben we de afgelopen jaren een goede band opgebouwd met elkaar. Er is veel wederzijds vertrouwen opgebouwd, waardoor opdrachten en lessen steeds uitdagender konden worden gemaakt. Ook hebben de leerlingen steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gekregen over hun eigen lessen. En misschien heeft de eindopdracht met 'Wie is de Mol' ook wel geholpen- dat gaf een hele leuke dynamiek in de klas".

 

Waarom ben je geschiedenisdocent geworden?  

"Ik vond geschiedenis altijd al een interessant vak, maar dat gold tijdens mijn middelbare school ook voor vakken als kunst, biologie en aardrijkskunde. Tijdens mijn studiekeuze besloot ik een vervolgstudie te doen in het vak waarvoor ik het hoogst zou scoren op mijn eindexamen- het werd geschiedenis. Deze brede interesse komt bij een vak als geschiedenis goed van pas omdat er zoveel overlap is met andere vakken. Ik kan daardoor makkelijk samenwerken met andere vakken".

 

Hoe maak jij ' de geschiedenis levend' in jouw lessen?

"Ik denk dat je als docent daar telkens weer nieuwe manieren in probeert te zoeken. Soms werkt het vertellen van een mooi verhaal of een persoonlijke anekdote goed. Soms willen leerlingen zelf op onderzoek uit. Het inhoudelijke gedeelte van het vak probeer ik met afwisselende werkvormen leuk te maken, maar het meeste effect hebben volgens mij de persoonlijke gesprekken die ik met leerlingen heb over de stof- die vinden plaats tijdens het werken aan opdrachten of in klas-gesprekken. Het moment waarop bij een leerling het kwartje valt vind ik fantastisch"!

 

Waarom heb je gekozen voor het IJburg College?   

"Op het IJburg College krijg je als expert veel ruimte om te experimenteren met thema's en werkvormen. We doen unieke en vakoverstijgende opdrachten, vaak ook in de werkelijkheid. Zo maakten we vorig jaar met 5 Vwo een echte tentoonstelling over de geschiedenis van Amsterdam Noord. Maar vooral het intensieve en laagdrempelige contact met de leerlingen maakt deze school voor mij bijzonder. Je leert leerlingen echt kennen, waardoor je ze gerichter kunt helpen en leerlingen kansen kunt geven die ze elders misschien niet krijgen. Onze leerlingen zijn best mondig, maar kunnen meestal ook goed reflecteren, feedback geven en ontvangen- zo houd je elkaar scherp en word je allebei beter in wat je doet".


 

CV Stijn de Wit

geboren in 1980 te Harderwijk

 

middelbare school: van 1993 tot 1997 (tussenjaartje) en van 1999 tot 2000

 

Studeerde:

Geschiedenis aan de HvA (2001 - 2002)

Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de UvA (2002 tot 2009)

Docent Geschiedenis aan ILO-UvA (2010-2012)

 

Werkte als docent geschiedenis op:

Mendel College Haarlem (2011-2012)

 

Vanaf 2012 werkzaam op het IJburg College als docent geschiedenis en docent CKV

Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer als (jazz) bassist en workshopleider.

 

Stijn de Wit woont in Amsterdam Noord, samen met zijn vriendin Anna en zoon Leon (2).