Deze zomer is een prachtige tentoonstelling over de geschiedenis van Amsterdam Noord en Waterland te zien in Museum Amsterdam Noord. Het bijzondere van deze expositie is dat hij is voorbereid door onze leerlingen van vwo 5 Maatschappij profiel. Uiteraard heeft de klas zich vooraf inhoudelijk goed bijgeschoold over het onderwerp: iedereen bestudeerde het lijvige boek 'Oerknal aan het IJ' van Bas Kok, en ook werd auteur uitgenodigd voor een gastcollege. Daarnaast heeft de klas een bezoek gebracht aan het Historisch Centrum en Noord verkend met een uitgebreide fietstocht onderleiding van een gids. Tot slot heeft vwo5 zich laten inspireren door rondleiding in de Hermitage: Expert Elvire Jansen liet niet alleen de expositie zien mar vertelde vooral over hoe deze tot stand was gekomen. Veel handige tips en inzichten voordat we zelf een expositie moesten gaan ontwerpen en ontwikkelen!

Al deze noeste arbeid heeft geleid tot de expositie ‘Amsterdam-Noord, van vroegste bewoning tot modern stadsdeel’. De Franse tijd, de Gouden Eeuw, de twintigste eeuw; alles komt voorbij. De geschiedenis van Noord wordt steeds verteld aan de hand van personen en in het museum hangen ook foto’s van verschillende Noorderlingen, foto’s die de leerlingen zelf hebben gemaakt. Soescha uit vwo5 vond het project verrassend leuk. “Ik had niet verwacht dat we een hele tentoonstelling konden vullen over Amsterdam-Noord. Bovendien is dit een hele leuke manier om met geschiedenis bezig te zijn.

Hoewel Soescha zelf geboren is in Tuindorp Nieuwendam heeft ze toch nog wel wat nieuwe dingen geleerd over Noord. “Bijvoorbeeld dat de Waterlandse melkschuit de witte motor was van de Gouden Eeuw. Al die mensen in Amsterdam aten heel graag pap. En een ander fun-fact: in de tuindorpen waren geen cafés, waarschijnlijk omdat ze alcoholmisbruik onder arbeiders tegen wilden gaan. Vanaf nu bekijk ik Noord toch met andere ogen, vanwege de belangrijke rol in de Amsterdamse geschiedenis. Misschien is Amsterdam toch wel bij Noord gekomen, zoals Bas zegt, en niet andersom.”

Meer foto's zijn te vinden op: https://goo.gl/photos/n2THdmsig1rB2SGAA